deville_logo

Är nätverk viktigare än kompetens?

Visst är kunskap viktigt, men är det kunskapen som gör att du får ett jobb eller ett uppdrag? Sanningen är den att de flesta får jobb via rekommendationer. Affärer görs mellan människor som uppskattar varandra. Enligt Hala G. Asfar och Mona Abou-Jeib på Give it forward är nätverk lika viktigt som utbildning och kompetens.

Här har vi sammanfattat några av deras tips för hur du skapar ett bra nätverk:

  • Hitta nätverk - engagera dig i aktiviteter och organisationer som du tycker är intressanta och roliga. Du kan till exempel arbeta ideellt eller gå med i ett professionellt affärsnätverk.
  • Ta kontakt - ta egna initiativ, boka lunch eller fika med intressanta människor etc. Kliv ur komfortzonen och ta kontakt med nya människor, och rör dig i nya miljöer. Ju mer du gör det, desto enklare blir det.
  • Bygg personligt varumärke - skapa ett rykte om dig själv som en generös och professionell person.
  • Dela med dig - var generös med din tid, dina kunskaper och kontakter. Tänk hela tiden ”vad kan jag göra för den här personen”? Då kommer du också få mycket tillbaka.
  • Balans mellan att ge och ta - hitta sociala sammanhang där ni ger och tar ungefär lika mycket, och lämna snåla grupper där folk inte delar med sig av någonting.
  • Kvalitet över kvantitet - det intressanta är inte hur stort ditt nätverk är, utan hur du använder det.
  • Håll kontakten - sociala medier är ett bra sätt att hålla kontakterna levande. Interagera genom att kommentera på inlägg, och svara när de ber om råd och hjälp. Sprid också saker som andra kan ha nytta av, till exempel tips om lediga jobb och uppdrag.

På Deville har vi fått flera av våra duktiga konsulter via rekommendationer och nätverk. Hur ser det ut hos er?