deville_logo

Vilken nytta har man av en systemförvaltare?

Anna Söderberg är konsult på Deville och är idag ute på ett längre uppdrag som systemförvaltare inom telekombranschen. Eftersom Anna har lång erfarenhet så bad vi henne svara på några frågor om vad en systemförvaltare gör och varför företagen ska anlita en systemförvaltare.
 
Anna, vad gör egentligen en systemförvaltare?
Som systemförvaltare arbetar du med att sköta om driften av IT-system på företag eller organisationer. I ansvarsområdet ingår att se till att systemen används och körs på ett enhetligt, effektivt och tillförlitligt sätt samt att de anställda förstår programmen och systemen och vet hur de ska använda dem. Arbetet kan omfatta användarsupport, planering av driftsättningar, felsökning, konfigurering och olika utredningar.

Ute hos kund så jobbar vi efter en utpekad förvaltningsmodell där vi har ett tätt samarbete med personer från IT samt verksamheten. Vi inventerar, dokumenterar och beskriver de objekt vi förvaltar i en förvaltningshandbok där roller, arbetsrutiner och verktyg finns beskrivna. I Förvaltningshandboken beskriver vi även vad som avtalats mellan beställare och leverantör och hur förvaltningsarbetet ska bedrivas, vad som ska göras och vem som ska göra vad.
 
Vad krävs för att vara en bra systemförvaltare?
Det krävs att du är uppdaterad på vad som sker inom IT-branschen och har koll på uppdateringar och nya system och mjukvaror. Det är ofta du som sköter kontakter med de externa parter som levererar tjänster och system till verksamheten.
 
För att bli en bra systemförvaltare behöver du vara ansvarsfull, ha en bra beslutsförmåga, ha ett gott ordningssinne, en pedagogisk förmåga samt vara strukturerad och utvecklingsinriktad.

De personliga egenskaper som ofta efterfrågas är nyfikenhet, samarbets- och initiativförmåga samt driv och målmedvetenhet. Du ska vara lösningsorienterad och drivas av att skapa nytta.

Vilken nytta har man av att anlita en systemförvaltare?
När ett företag arbetar efter en tydlig förvaltningsmodell har de flera fördelar, bland annat:

  • Lägre kostnader – förvaltningsmodellen beskriver de metoder och processer som gör att du optimerar dina investeringar och resurser.
  • Högre kvalitet - en samsyn kring krav, förväntningar och kostnader ökar kvaliteten på de levererade IT-tjänsterna.
  • Högre effektivitet - förvaltningsmodellen och förvaltningshandboken fungerar som vägledning för hur arbetet ska bedrivas effektivt i verksamheten, vilket ofta även innebär tidsbesparingar.

 
Hur ser du på behovet av systemförvaltare i framtiden?
Som det ser ut så finns det i dagsläget ett stort behov av duktiga systemförvaltare. I takt med att vi får alltfler IT-system i organisationerna ökar komplexiteten och därmed behovet av en effektiv förvaltning av systemen.
 
På Deville söker vi fler bra konsulter, så är du systemförvaltare och redo för nya utmaningar får du gärna höra av dig till oss.

Läs mer om Systemförvaltning.